Ono što je zrno soli okusu to je Knjiguljica već četiri godine Okusima svijeta – začin koji karlovačku gastro manifestaciju čini još posebnijom.

-Jako volimo taj projekt Okusa svijeta i toliko mu se veselimo cijelu godinu. Tom šarenilu boja, kultura, naroda, jezika, okusa, priča, radionica. Koliko god je izazovno pripremiti toliko nas ispunjava jednom radošću i bogatstvom koje donose oni kod nas u Karlovac, kaže Maja Kurs iz prve i jedine specijalizirane dječje knjižare u Hrvatskoj.

Knjiguljica svake godine pripremi obiteljski program “Putujemo svijetom” koji se uglavnom sastoji od pripovijedanja priča iz tih dalekih zemalja, ali svaki puta osmisle i neke nove, zanimljive aktivnosti u kojima mogu sudjelovati djeca i odrasli.

To su najčešće tradicionalne, narodne priče i bajke toga kraja, a tu su i radionice na kojima kreativno stvaramo obilježje ili simbol zemlje iz kojih dolaze. Prošle godine smo napravili iskorak tako što smo radili kreativnu igru potrage. Na Okusima svijeta skriveni su razni predmeti i odgovori na pitanja iz zagonetke koje smo pripremili. Djeca dobiju tragove s kojima po prostoru oko Paviljona traže odgovore. Imali smo i kviz u kojemu smo, uz nelogičnu priču koja ga prati, jako puno naučili o zemljama sudionicama.

Ove godine Knjiguljica ide još korak dalje.

– Zadržat ćemo i pripovijedanje i radionicu i isto ćemo se igrati u potrazi i na kvizu, ali ove godine smo zamolili organizatore da zamole sudionike da sa sobom u Hrvatsku ponesu svoje knjige narodnih bajki i priča. Te knjige ćemo sačuvati u Knjiguljici, stvorit ćemo jednu cijelu biblioteku svih tih priča i bajki baš posebno za sve zemlje koje su sudjelovale. Grupe su odlično reagirale na ovu ideju i priče stižu u Karlovac, kaže Kurs.

Knjige će se koristiti za buduće festivale i Okuse svijeta kada u Karlovac dođu grupe iz zemalja koje su već sudjelovale i bit će baza Knjiguljici za lakšu i još bolju pripremu programa na manifestaciji.

-Upravo sudjelujući na Okusima svijeta i nailazeći na razne probleme u prikupljanju tih priča i bajki koje bi pripovijedali djeci na Okusima svijeta, naša profesionalna pripovjedačica Nevena se dosjetila da na ovaj način stvorimo jednu knjižnicu i s druge strane pripomognemo sebi u prikupljanju takve knjižne građe. Jako puno vremena nam treba dok istražimo zemlje koje dolaze i doznajemo o njihovim narodnim bajkama i pričama. Vrlo često Nevena kontaktira lokalne pripovjedače kako bi došli do priča iz njihovoga kraja. Onda ih mi prevodimo, stavljamo u pripovjednu formu kako bi ih potom pripovijedali djeci na Okusima svijeta. Ovo će nam puno pripomoći, ističe Kurs.

Zanimljivo je i još nešto. Prije manje od mjesec dana izašla je knjiga koja ima isti naziv kao i manifestacija – Okusi svijeta. Već je stigla i na police Knjiguljice, a bit će i nagrada za pobjednike ovogodišnjeg kviza „Folklor i tradicije zemalja sudionica” koji je na rasporedu u subotu.

-Knjiga je jako zgodna. To su slasne priče o hrani iz raznih zemalja svijeta među kojima su i one koje su svoju tradicionalnu gastronomiju već prijašnjih godina predstavile Karlovčanima. Na neki način, u slici i u tekstu to je jedna knjiga koja stvarno zavređuje svoje mjesto na policama.

Večeras, prvog dana Okusa svijeta počinje i program Knjiguljice “Putujemo svijetom” Zemlja koja je prva na redu je Indonezija. Knjiguljica će od 18 sati ispričati indonezijsku narodnu priču „Kančil i Tigar”. Mjesto radnje je indonezijska prašuma u kojoj mudrost uvijek pobjeđuje snagu.

Na kreativnoj radionici za djecu izrađivat će se maska Baronga, stvorenja iz indonezijske mitologije, duhovnoga kralja koji tjera zle sile.

U četvrtak na redu je Turska pa će, ponovo od 18 sati, u Knjiguljičinom kutku biti ispričana turska bajka “Pravda” o divovima koji mijenjaju sudbinu junaka. U kreativnoj radionici izrađivat će se “Čarobni ćilim”.

Petak je rezerviran za Gruziju i njihovu narodnu bajku “Davit” koja će vas u potrazi za snagom sestrinske ljubavi odvesti sve do Sunca. Toga dana izrađivat će se “Gruzijski bedž” s tradicionalnim gruzijskim simbolima i bojama.

Za kraj Putovanja svijetom, u subotu, Knjiguljica je pripremila: obiteljski kviz pod nazivom „Folklor i tradicije zemalja sudionica” (pobjednik osvaja slikovnicu „Okusi svijeta”), kreativnu igru „Potraga za Okusima svijeta” i kreativnu radionicu „Flamenco i španjolske lepeze”.

Dakle, program “Putujemo svijetom” karlovačke knjižare Knjiguljice traje dok traju i Okusi svijeta na Promenadi – od 5. do 8. srpnja, a svaki dan počinju u 18 sati pripovijedanjem priča iz zemalja sudionica ovogodišnjeg Međunarodnog festivala folklora. Baš kao ni jela na Okusima svijeta, ni ovu kreativno – edukativnu zabavu za cijelu obitelj nemojte propustiti.

Slične objave