Čarobno, nestvarno, jedinstveno samo su neki od epiteta koje je publika imala za prvi dan 22. Međunarodnog festivala folklora.

Svečano je otvoren na Košarkaškom igralištu Šanac u Karlovcu koji je ovoga puta bio pretijesan za sve koji su ga došli vidjeti.

Povorka je krenula od Učeničkog doma, ali ovoga puta prema Šancu nije išla preko Korza već Promenade na kojoj su trajale završne aktivnosti na Festivalu balona. Šarenilo dviju nevjerojatnih manifestacija u sklopu Zvjezdanog ljeta, na trenutak se spojilo. Koliko su folkloraši plijenili pažnju građana, toliko su baloni plijenili pozornost folkloraša.

Prepuni Šanac na otvorenju 22. MFF-a

Večerašnji koncert jedinstven po grupama i programu

U Šancu je pak publika prisustvovala doista jedinstvenom koncertu jer u ovoj postavi više u Karlovcu neće biti viđen. Redom su nastupali: domaćin Folklorni ansambl “Matija Gubec” s Prigorskim plesovima, Hwaseong Dance Company iz Hwaseonga, pokrajina Kyounggi, Južna Koreja s plesom mira i plesom kruna.

Folklorni ansambl Volynyanka iz Ukrajine predstavio se plesom Hopak prepunim akrobatike te plesom s tamburinom. Uslijedio je Inetnon Gef’pago s otoka Guama koji je izveo ples koji ujedinjuje ljude i podsjeća ih odakle su došli.

Uslijedila je grupa iz Kine, Beijing Dance Acadamy iz Pekinga. Ova grupa je stigal u Karlovac posredstvom Ministarstva kulture u sklopu programa Hrvatsko – kineske godine kulture i turizma.

Njihov nastup bila je prava privilegija za gledatelje. Anasambl u Karlovcu ostaje do ponedjeljka i vidjet će ga još samo Karlovčani ispred Zorin doma i Ozaljčani na večernjem koncertu, nakon čega napuštaju Hrvatsku.

Za kraj večerašnjeg programa, kao šlag na torti, ostali su Meksikanci, Compania Mexicana de Danza Folklorica. Izveli su atraktivne, vrlo drevne plesove Azteca, iz vremena prije španjolskih osvajanja.

Kina

Grupa sa Obale Bjelokosti na žalost nije stigla na Festival zbog viza. Još ih čekaju, a u MFF-u se nadaju da će im se i oni uspjeti pridružiti.

S velikom binom, sjedalicama na tribinama i više od 3.000 gledatelja, 22. MFF je, kako je i obećano, još bolji nego prije, barem što se otvorenja tiče.

Definitivno je bilo lijepo biti u Karlovcu, gradu koji slavi 440. rođendan i u čijem je slavljeničkoom Zvjezdanom ljetu upravo Međunarodni festival folklora jedna od, ako ne i najveća zvijezda.

Festival sutra seli u Ozalj. Koncert će se održati na Starom gradu od 20:30 sati. Prije toga, pred Zorin domom, za Karlovčane i posjetitelje u gradu kratke nastupe od 18:30 imat će Ukrajina, Guam i Kina.

Kako je bilo prvoga dana pogledajte u fotogaleriji na našoj Facebook stranici.

Slične objave