Folklor je najbolji predstavnik nacionalne kulture bilo kojeg naroda. Ono što nam oni donose je duh i dah jedne zemlje koju predstavljaju, rekao je predsjednik Međunarodnog festivala folklora Željko Štajcer na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen cjelokupni program.

U odnosu na ranije najavljivano, grupa iz Turske ne dolazi na 23. Međunarodni festival folklora koji će se u Karlovcu i Karlovačkoj županiji održati od 3. do 9. srpnja, a umjesto njih već je dogovoren nastup grupe Jawor iz Poljske.

Umjesto Turske stiže Poljska

-Osjeti se da je pandemija i dalje aktualna. Bilo je izuzetno teško pregovarati i dogovarati grupe i ono što nam se činilo sigurnom opcijom se izjalovilo. Tako nam je upravo otkazala grupa iz Turske, ali na sreću, članovi smo CIOFF-a i FIDAF-a zbog čega već imamo alternativu. Dolaze nam i tri grupe izvan Europe: Idaho Express iz SAD-a, Panchamama Compania iz Kolumbije i Flor Ribeirinha iz Brazila koje već godinama pokušavamo dovesti. Grupa iz Mađarske, Folklorni ansambl „Nyírség“ još je jedan europski predstavnik i među top pet grupa u svojoj državi, rekla je dopredsjednica MFF-a Kristina Medarić.

Grupa iz Poljske koja će zamijeniti Tursku, stiže na tri festivalska dana.

Najviše koncerata bit će održano u Karlovcu, otvaranje i zatvaranje na Košarkaškom igralištu Šanac te animacijski nastupi ispred Zorin doma. Festival gostuje i u Ogulinu, Dugoj Resi te Ozlju.

Dan duže i restoran više na 3. Okusima svijeta

U sklopu festivala održavaju se i 3. Okusi svijeta – gastro manifestacija. Ona je šlag na torti internacionalnih folklornih zbivanja u Karlovcu po kojoj je MFF postao jedinstven. Posjetitelji će od 6. do 9. srpnja kod Glazbenog paviljona moći kušati tradicionalnu hranu zemalja koje nastupaju na ovogodišnjem festivalu.

Trajemo dan više nego 2019. i imamo jedan restoran više nego prije, rekla je producentica i koordinatorica Festivala i Okusa svijeta Ivana Moškun Štefanac.

-Ove godine u Okusima svijeta sudjeluju tri restorana: Žganjer i Kristal kao i prethodne dvije godine te po prvi put restoran Arepera Maracay čiji je vlasnik Ricardo Luque, hrvatski zet iz Južne Amerike, pojasnila je Moškun Štefanac.

Gastro boje Hrvatske na Okusima svijeta branit će dalmatinska kuhinja koju će prezentirati karlovački food bloger Hrvoje Stojanov.

No, Okusi svijeta puno su više od same gastronomije jer održavat će se i niz kreativnih radionica za djecu zahvaljujući kojima će i najmlađi posjetitelji “otputovati” svijetom.

Po prvi put suorganizator ovogodišnjeg MFF-a je Grad Karlovac i festival je jedno od ključnih događanja u sklopu Zvjezdanog ljeta tj. trotjedne proslave rođendana Karlovca.

-Radite odličan posao, podršku Grada imat ćete i u budućnosti, rekao je gradonačelnik Damir Mandić naglasivši kako svijet u Karlovac dolazi upravo zbog Međunarodnog festivala folklora.

Slične objave