Nakon izuzetno dobrih nastupa grupa u Ogulinu, a Brazila i ispred Zorin doma u Karlovcu te ponovo odlično posjećenih Okusa svijeta kod Glazbenog paviljona u petak, 23. Međunarodni festival folklora ušao je u svoju završnicu.

Petak je bio da za pamćenje jer nakon kiše koja je dan prije malo poremetila planove, publika i grupe jedva su dočekali druženje na otvorenom.

Vjerojatno nikada nije bilo toliko ljudi na nastupu folklornih grupa ispred Zorin doma kao jučer kada je nastupala grupa Flor Ribeirinha iz Brazila. Ova grupa ostat će upamćena kao prva grupa iz Brazila koja je nastupala na Međunarodnom festivalu folklora, a da se radi o vrhunskom ansamblu Karlovčani, ali i Ozaljčani, Dugorešani i Ogulinci, mogli su se uvjeriti i sami.

Nakon Zorin doma Brazilci su produžili do Ogulina gdje je već trajao koncert svih grupa – SAD-a, Mađarske, Kolumbije – i svi su svojim energičnim nastupima zagrijali atmosferu prohladne večeri u gradu pod Klekom. Publika je među ostalim uživala u pravoj kolumbijskoj sapunici uživo, modernom cloggingu, hrvatskoj tradicionalnoj pjesmi na mađarski način, brazilskim pjesmama.

Koliko su pak Okusi svijeta upotpunili ovu folklornu priču MFF-a najbolje govori podatak da je i u petak na dječjim radionicama kod Glazbenog paviljona u Karlovcu bilo stotinjak mališana. Upoznali su mađarsku i brazilsku kulturu kroz priče i kreativan likovni izričaj. S druge strane tri restorana koja pripremaju hrvatske, mađarske, kolumbijske, brazilske, američke i poljske specijalitete nisu imali predaha. Karlovčani žele okusiti svijet, a čini se da su najpopularnija jela iz Brazila i Kolumbije. Djeca obožavaju američki corn dog, dok odraslima više odgovara pulled pork i američko pivo.

Sve to može se kušati i posljednjega dana jer Okusi svijeta otvoreni su od 17 do 23:30 – kućice, radionice i izložba tradicijskih instrumenata.

Ono što se nikako ne propušta je svečano zatvaranje 23. Međunarodnog festivala folklora. Počinje u 20:30 sati u Šancu i to će biti posljednja prilika za vidjeti folkloraše: Idaho Express iz SAD-a, Pachamama Compania iz Kolumbije, Nyirseg iz Mađarske i Flor Ribeirinha iz Brazila. Uz njih večeras nastupa i domaćin FA “Matija Gubec”.

Slične objave