Jeste li znali da je prvi Međunarodni festival u Karlovcu održan 1998. godine, od 24. kolovoza do 3. rujna.

Nastupalo je pet grupa: Selenga – Ulan-ude iz Republike Brijatija, Hanna Mwais iz Izraela, Folklorni ansambl Mata e grifone iz Mesine sa Sicilije, Folklorna grupa Čerhovčan iz Bardejova u Slovačkoj te Ansambl Tineretea iz grada Chisinaua iz Moldavije.-Koncerte je održan u šest gradova: Karlovcu, Ogulinu, Dugoj Resi, Slunju, na Krku te u Selcu.

Od 1998. do danas na MFF je stiglo oko 110 grupa iz čak 54 zemlje sa svih kontinenata. Najviše grupa stiglo je iz Meksika, a u 22 godine samo je nekoliko grupa, poput Spandan sanskrutik Trust iz Indije i Inetnon Gef Pa’go s otoka Guama, nastupalo dvaput na Međunarodnom festivalu folklora.

Pojedine zemlje od Karlovca dijele deseci tisuća kilometara. Najudaljeniji grad iz kojeg je stigla grupa je Aotearoa s Novog Zelanda, 18.181 km. Drugi najduži put do Karlovca morala je prijeći grupa iz grada Valdivie u Čileu,12.948 km.

Za Karlovac do Međunarodnog festivala folklora velik broj sudionika nikada nije čuo, kao ni za njegove četiri rijeke za koje mnogi nisu vjerovali da se u njima može kupati. Na kraju su se kupali i oni.

Međunarodni festival folklora jedna je od samo 63 članice CIOFF-a, međunarodne organizacije koja pri UNESCO-u okuplja folklorne festivale iz cijeloga svijeta.

U Hrvatskoj uz MFF članice CIOFF-a su još samo tri festivala.

Slične objave