U Karlovcu imamo nešto što mnogi nemaju, svjetski, a naše. Festival je otvoren!, rekao je gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić otvorivši svečano 24. Međunarodni festival folklora. U Šancu u kojem se činilo kako više ne stane ni igla, nastupali su ansambli iz Turske, Gruzije, Indonezije, Burundija, Sjeverne Makedonije i Španjolske.

Publika je u rekordnom broju popratila premijerne nastupe ovih grupa i još jednom organizatorima potvrdila svoju ljubav prema festivalu. Sve je počelo još kod žabe gdje se formirala povorka sudionika gdje ih je dočekao velik broj građana.

U dvosatnom programu redom su nastupali: domaćin, FA Matija Gubec, Plesna škola Birey iz grada Çiftlikköya, Turska, ansambl Raises de Aragon iz Zaragoze, po prosjeku godina članova najmlađi, ali ne manje izvrstan bio je folklorni ansambl Alilo iz Batumija, Gruzija. Oduševili su publiku. Potom je nastupao folklorni ansambl “Jahi Hasani” iz Gostivara, Sj. Makedonija, Tegal Art House fondacija iz Indonezije i na kraju Association Ikiyago Legacy iz male afričke, kopnene zemlje Burundi.

-Različita glazba, različiti plesovi i različite nošnje odraz su i duša kulture i povijesti koja se prenosi folklorom s generacije na generaciju. Upoznavanje različitosti čini nas tolerantnima i boljim društvom, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin u svom pozdravnom obraćanju publici i gostima.

U Karlovac su zbog festivala stigli i veleposlanik Republike Sj. Makedonije, NJ.E. Miliam Fetai, veleposlanica Republike Indonezije, NJ.E. Suwartini Wirta i treći tajnik Derian Antonio Daniswaru te prvi savjetnik i zamjenik veleposlanika Republike Turske Fatih Kaye.

Za trajanja festivala svaki od gostujućih ansambala će imati nastupe i ispred Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu, ali i u Dugoj Resi Ozlju i Ogulinu.

Kako je bilo prve večeri provjerite OVDJE.

Večeras ispred Zorin doma u 19 sati nastupaju Španjolska i Sj. Makedonija (u slučaju kiše u kazalištu) i od 20:30 sati u Dugoj Resi u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta nastup je svih grupa.

Foto: Silvijo Selman

Slične objave