Grupa Pachamama Compania iz Bogote iz Kolumbije prva je koja je stigla na 23. Međunarodni festival folklora u Karlovcu. Doputovali su u petak navečer što im daje dovoljno vremena za aklimatiziranje do nedjelje i početka festivala.

Danas, doznajemo, istražuju Zagreb.

Ova nacionalna družina osnovana je 1998. godine pod vodstvom Carlosa Artura Vargasa Rodrígueza. Istražuju kulturnu baštinu Kolumbije kojoj je osnovna tema Majka Zemlja i njen odnos s mitskim likovima i obredima. Iako su sudjelovalo na brojnim svjetskim festivalima u Hrvatsku i na Međunarodni festival folklora u Karlovcu stižu prvi put.

Osim na otvorenju u Šancu 3. srpnja, Kolumbijce će se moći vidjeti i dan poslije ispred Zorin doma kada će nastupati zajedno s grupom Idaho Rocky Mountain Express, američkim folklornim plesnim ansamblom iz Burleya koji se nalazi u srcu Rocky Mountains.

Osnovani su 1980. godine, a uz “ples u klompama” na repertoaru su im narodni plesovi cijele Sjeverne Amerike. Ovo im je, kao i Kolumbiji, prvi dolazak u Hrvatsku i MFF. U Karlovac stižu u subotu kasno navečer.

Ne treba smetnuti s uma ni to da će se od srijede 6. do subote 9. srpnja kod Glazbenog paviljona, na Okusima svijeta moći uživati i u autohtonim kolumbijskim i američkim jelima.

Kolumbijske specijalitete, tri glavna jela: arepu sa sirom, chorizo kobasicama i chimichurri umakom, arepu sa sirom i umakom od rajčica i Colombian Empanadas (uz limetu, ljuti ili blagi umak) te desert Plátanos Calados (plantana banane s umakom od melase) i pića: sok od marakuje i Água de Panela – sok od limete i melase, pripremat će restoran Arepera Maracay.

Za američke Pulled pork i coleslaw salata, Apple pie i pića: Root beer, limunadu, Manhattan koktel, Pivo Sierra Nevada Hazy little thing, Pivo Samuel Adams Boston lager i Coca colu bit će zadužen restoran Kristal.

Slične objave