Kraljevski bubnjari s istoka Afrike iz “zaboravljene zemlje” Burundi stižu na ovogodišnji 24. Međunarodni festival folklora u Karlovcu. Ekskluzivno ih je najavio predsjednik MFF-a Željko Štajcer na Starom gradu Dubovcu u sklopu predstavljanja programa ovogodišnjeg karlovačkog Zvjezdanog ljeta.

Association Ikiago Legacy grupa je koja okuplja potomke poznatih kraljevskih bubnjara iz pokrajine Gishora koja se nalazi u središnjem dijelu Burundija. U Karlovcu će svirati na bubnjevima teškim i do 50 kilograma, a za sebe kažu da su najsretniji kad svoju ljubav prema životu pronesu diljem svijeta.

-Tijekom ovih 24 godine imali smo prilike vidjeti 119 grupa iz cijelog svijeta, više od 3000 sudionika iz šezdesetak zemalja. I ove godine imat ćemo priliku vidjeti neke nove grupe, nove kulture. Stižu nam grupe iz: Gruzije, Turske, Sjeverne Makedonije, Španjolske, Indonezije i ekskluzivno mogu najaviti dolazak grupe koja nas je oduševila još 2017. godine, a to su kraljevski bubnjari iz Burundija, rekao je Štajcer.

Podsjetio je da MFF Karlovac počinje 2. i traje do 8. srpnja (program pogledajte OVDJE), ali i da 4. Okusi svijeta počinju 5. srpnja i trajat će do kraja festivala (program pogledajte OVDJE).

-Uz pjesmu, ples, nošnje, glazbu moći ćemo osjetiti i razne kuhinje onih koji dolaze kod nas, naglasio je Štajcer.

Inače, ovogodišnje Zvjezdano ljeto, manifestacija kojom se svake godine nizom događanja proslavlja 13. srpnja rođendan grada Karlovca, započinje 23. lipnja. Tada će se na obalama Kupe održati 244. Ivanjski krijes. Dva dana kasnije predstavom “Tvorničke postavke” kazališta Moruzgva na Košarkaškom igralištu Šanac počet će i 10. Karlovački kazališni festival – KaKaFe u sklopu kojega će se do 12. srpnja održati osam kazališnih predstava i osam koncerata. Karlovac Open Air Tribute Festival od 29. lipnja do 1. srpnja na Košarkaško dovode tribute bendove Guns and Rosesa, Rolling Stonesa i ABBA-e. To je samo dio događanja i to onih najvećih, koja će se tri tjedna održavati u Karlovcu.

Centralna proslava 444. rođendana Karlovca, 13. srpnja, ove godine će zbog radova u Zvijezdi biti održana na igralištu kod Sokolskog doma. Tamo će se plesati Rođendanski bal te održati koncert Jelene Rozge.

-Zahvaljujem svima vama koji na bilo koji način sudjelujete u događanjima i organizaciji Zvjezdanog ljeta. Mislim da je posebno važno da svi vi koji niste institucije i niste vezani uz velike kulturne sustave nego radite u okvirima svojih udruga, da ste dio ove naše karlovačke kulturne priče. Vjerujem da ste i vi zadovoljni što imate prigodu pokazati našim sugrađanima ono što radite. Zvjezdano ljeto kao manifestacija ima karlovački temelj, ali ima i ambiciju, a već se i sada vidi da će vrlo brzo postati manifestacija poznata i dalje od Karlovca, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Slične objave