Kada iduće srijede, 5. srpnja kod Glazbenog paviljona u Karlovcu vrata otvore gastro kućice službeno će započeti 4. Okusi svijeta. Manifestacija nastala kao popratni program svog starijeg brata, Međunarodnog festivala folklora, uspjela je u kratko vrijeme postati neizostavni i svakako najslasniji dio festivala.

Ove godine će čak četiri dana, četiri restorana kuhati specijalitete iz sedam država. Iza svih naziva jela kriju se običaji i tradicije tih zemalja, a iza činjenice da će sva ta jela biti pripremljena u Karlovcu stoji veliki trud organizatora.

Mnoge začine i sastojke koji su ključni za pravi okus jela često nije moguće naći u Hrvatskoj, ponekad čak niti u Europi.

-U ove četiri godine smo shvatili koliko u našoj kuhinji niti koristimo niti ima toliko raznovrsnih začina. Zato nam je još draže kada uspijemo u Karlovac dovesti okuse koje je malo tko imao prilike isprobati, kaže idejna začetnica i organizatorica Okusa svijeta Ivana Moškun Štefanac.

Svjetskih okusa neće nedostajati niti ove godine i, kao kuriozitet ove manifestacije, sva ta „strana” jela pripremaju naši, hrvatski restorani.

-Ove godine imamo čak četiri restorana. Njima su Okusi svijeta također prilika za naučiti nešto novo pa možda i ta jela staviti u svoju stalnu ponudu. Prednost im je i to što direktno mogu pitati naše goste kako se svako pojedino jelo priprema, baš kao kod njih doma, dodaje Moškun Štefanac.

Restoran DP nudit će Turska i Španjolska autohtona jela: manti – tradicionalne turske okruglice punjene mljevenim mesom, adana kebab te pastirsku salatu s bulgurom i narom kao glavna jela, baklavu i keşkul kao desert te elma çayı – ledeni turski čaj od jabuke i ayran kao pića. Španjolske boje branit će paella, churrosi s čokoladom i sangria te Estrella damm pivo.

U kućici restorana Teriyaki kuhat će se specijaliteti iz Indonezije: nacionalno jelo od pržene riže – nasi goreng i marinirani ražnjići – satay s umakom od kikirikija. Desert će biti bubur ketan hitam – indonezijski puding od crne riže, kokosovog mlijeka i kokosovog šećera i klepon – kuglice od rižinog brašna, kokosovog mlijeka, arome lista pandana i gula gula palminog šećera. Također će se moći isprobati i indonezijsko bezalkoholno Pletok pivo na bazi đumbira, limunske trave, začina i lišća pandana te iced timun selasih – koktel na bazi krastavaca, limete, sirupa lubenice i lychee sirupa.

Restoran Žganjer ovoga puta priprema jela iz Gruzije i Sjeverne Makedonije. Na meniju su po dva glavna jela: khinkali – ukusne gruzijske knedle punjene mesom i phkali – tradicionalno jelo s različitim povrćem i orasima te mchadi – gruzijski kukuruzni kruh. Gozinaki je tradicionalni gruzijski desert od meda i oraha hrskave teksture, a bit će tu i halva od kukuruznog brašna i oraha. Od gruzijskih pića moći će se probati autentično gruzijsko crno vino i tarragon limunada. Sjeverna Makedonija će se pak predstaviti jelima pispili – kukuruzna pita sa špinatom, slatkim keksima sheqerpare, kolačem od sira qumeshtore te konjakom Skenderbeu.

Jelima iz Burundija i Hrvatske predstavit će se Restoran Kristal. Tradicionalno jelo boko boko harees i burundijski grah i plantana banane uz chapati glavni su slijed kao i mchicha – vegetarijanski obrok s lisnatim povrćem. Kolač od datulja i banana i burundijski keksi su za desert. Hrvatsku će se ovoga puta predstaviti sa štruklima, međimurskom gibanicom, vinima i domaćim sokovima te prvim hrvatskim koktelom – crocktailom. Napravljen o je od autentičnih hrvatskih sastojaka – zadarskog maraschina, soka od višnje Maraska, limuna te arancina prema receptu Marina Nekića – najnagrađivanijeg hrvatskog barmena i mixologa.

Slike govore više od tisuću riječi, ali one nisu ništa u usporedbi s onim što možete doživjeti na Okusima svijeta uživo, od 5. do 8. srpnja kod Glazbenog paviljona u Karlovcu. U tom periodu vaša gurmanska avantura i putovanje nepcima možda vam donesu sreću pa osvojite i poklon bon KA TRAVELA za pravo putovanje. Zato ne zaboravite uzeti svoj kupon kada preuzimate jela u gastro kućicama.

Program Okusa svijeta pogledajte OVDJE, a detaljnije opise jela na našem Facebooku i Instagramu.

Slične objave