Čak 12 jela i 11 pića s otoka Guama, iz Meksika, Ukrajine i Južne Koreje od jučer se mogu kušati na 2. Okusima svijeta u Karlovcu.

Svijet je zamirisao kod Glazbenog paviljona već od 18 sati, kada je počeo radionički program, a posebno od 20 kada je održan Gastro show.

Zemlje sudionice 22. Međunarodnog festivala folkora u paviljonu su održale animacijski plesno – pjevački program, a njihovi predstavnici u kuhinji na otvorenom za to vrijeme pripremali su specijalitete svojih zemalja.

Uz vođenje Sanje Doležal publici su pojasnili kako se točno radi svako pojedino jelo.

Rudarska greblica otvorila Gastro show

Okusi svijeta otvoreni su domaćim specijalitetom – rudarskom greblicom, kolačem karakterističnim za samoborsko područje. Točnije, greblica, najčešća slastica rudara, potječe iz mjesta u blizini Samobora – Rude.

Na samoborskom štandu posjetitelji su mogli kušati i samoborsku češnjovku s muštardom, samoborski kotlet s krumpirićima i zapečene štrukle. Naravno, tu su i neizostavne rakije raznih okusa i gemišt.

Dok su kuhari na pozornici objašnjavali postupak izrade greblice, na pozornici su ih plesom pratili članovi FA Matija Gubec izvodeći linđo.

Južnokorejsko je jako ljuto

Nakon hrvatskih jela, uslijedila je prezentacija egzotičnih južnokorejskih specijaliteta. Plesači-kuhari pokazali su kako se priprema izrazito začinjeno i ljuto jelo Dak-galbi – pržena marinirana piletina s povrćem. U pripremi su koristili mnoštvo nama nepoznatih i neuobičajenih začina koji su jelo učinili još ukusnijim.

Uz Hotteok (korejske slatke palačinke) i SuJeongGwu (hladni korejski punč) ili Soju (korejsko žestoko piće) koji su bili ponuđeni na kućicama, posjetitelji su mogli imati kompletnu južnokorejsku večeru.

U ponudi ukrajinska votka s medom i chillijem, recept 600 godina star

Ukrajinsko punjeno tijesto preliveno špekom i lukom naziva Vareniki pripremale su mlade, ali vješte članice ukrajinskog plesnog ansambla. Za to vrijeme njihovi kolege-plesači zaplesali su s prisutnom publikom i naučili ih nekoliko ukrajinskih tradicionalnih plesova.

Ostala ukrajinska tradicionalna jela poput torte Kiev, pića Uzvar i Honeypepper vodke, kao i južnokorejska koja su se mogla kupiti i degustirati, pripremio je restoran Kristal prema izvornim receptima koji su stigli direktno iz zemalja iz kojih potječu.

Najpopularniji suvenir iz Ukrajine je upravo prethodno navedena Vodka Nemiroff s medom i chilijem. Rađena je prema recepturi staroj 600 godina.

Guam nasmijao publiku

Prezentacija jela koja je izazvala najviše smijeha i zanimanja publike zbog simpatičnih plesača-kuhara bila je prezentacija pripreme glavnog jela s Otočja Guam – Tinaktak – mljevena junetina s povrćem i kokosovim mlijekom.

U pripremi guamskih, ali i meksičkih tradicionalnih jela sudjeluje restoran Žganjer koji je uz Tinaktak, posjetiteljima omogućio i degustaciju guamske slastice Kalamal (kukuruzni puding s kokosom) i piće Chugo’ Kalamansi (sok od citrusa calamondina).

Meksičke tortilje pravi su hit

Meksikanci koji su plesnom izvedbom uspjeli animirati čitavu publiku, predstavili su svoj najpoznatiji specijalitet – Tacos dorados – tortilje punjene piletinom i povrćem koje je vjerojatno velika većina već i kušala. No ove su posebne jer su pržene u dubokom ulju što ih čini hrskavima i još sočnijima.

Uz tacose su kao desert posluženi kolačići Polvorones, a od piće, naravno, tequilla ili Horchata (hladno piće od riže, cimeta i vanilije).

Sva spomenuta jela u gastro kućicama kod paviljona u Karlovcu mogu se kupiti danas i sutra već od 18 sati.

Četvrtak – dan za Meksiko

Dodatno, kao posebnost ovogodišnjih Okusa svijeta su radionice za djecu “Putujemo svijetom”. Nastale su u suradnji s Knjiguljicom. Jučer se pričala priča o otoku Guamu te izrađivala ribarska mreža.

Današnji četvrtak je rezerviran za Meksiko pa će se pričati meksička priča i izrađivati “Božje oko”. U petak na redu je Južna Koreja i uz priču radit će se korejske lepeze “Sam Taeguk”. Dječji program počinje u 18 sati.

Meksički dan bit će upotpunjen i filmom “Sin nombre”. Prikazuje se večeras od 21 sat kod Zorin doma nakon što na istom mjestu nastup održi grupa iz Meksika, od 19:30. Ne propustite ni danas i još sutra razgledati izložbu instrumenata Meksika, Južne Koreje, Ukrajine, otoka Guama, Kine te Hrvatske.

Izložba s prikazima, opisima i mogućnošću slušanja pojedinog autohtonog instrumenta postavljena je duž Šetališta dr. Franje Tuđmana (Promenada). A kako koji instrument zvuči može se čuti očitavanjem QR koda pametnim telefonom

Okusi svijet i osvoji putovanje

Vremena za okuse svijeta, radionice, filmove i izložbu ima još i sutra kada se ova manifestacija zatvara.

A svi oni koji u jednoj gastro kućici imaju dvije konzumacije mogu osvojiti i vrijednu nagradu Katravela – poklon bon za putovanje u vrijednosti od 2.000 kuna.

Za sve one koji pak žele uživati u nastupima grupa večeras ih mogu vidjeti u Dugoj Resi. Koncert u Amfiteatru počinje u 20:30 sati (u slučaju kiše u kinodvorani) ili u petak u Ogulinu (20:30 Frankopanski kaštel). Zatvaranje festivala je u subotu u Karlovcu od 20:30 sati u Šancu.

Slične objave