Ideja o Međunarodnom festivalu folklora u Karlovcu rodila se davne 1997. godine. Prvi je održan odmah godinu poslije. Dvadesetpet godina kasnije o tim je vremenima snimljen dokumentarac “Međunarodni festival folklora Karlovac – tradicija svijeta na jednom mjestu”.

Jer, tko su bili ljudi iza ove priče koja traje već gotovo četvrt stoljeća, koje su grupe prve nastupale, zašto je uopće organiziran MFF…? – sve su to pitanja na koja ovaj film odgovara.

Ukratko, vjerojatno nitko na početku nije mislio da će MFF postati jedna od najomiljenijih manifestacija u Karlovcu i šire međutim upravo se to dogodilo. Svijet na dlanu imaju svi koji posjećuju ovaj festival na kojem su do sad gostovale folklorne grupe iz gotovo cijelog svijeta. Gotovo je lakše nabrojati države koje na festivalu folklora u Karlovcu nisu bile od onih koje su sudjelovale.

“Međunarodni festival folkora Karlovac – tradicija svijeta na jednom mjestu”

Ono što, međutim, publika ne vidi jest koliko truda treba da bi se organizirao jedan ovakav festival. U vremenima kada nije bilo povezanosti kakvu danas poznajemo, uz nebrojene teškoće i prepreke organizatori, a radi se o tek nekoliko upornih entuzijasta, nisu odustajali. Štoviše, festival je nadograđen izuzetnom manifestacijom Okusi svijeta koja pak o svjetskoj tradiciji progovara kroz okuse i mirise autohtone gastronomije gostujućih zemalja.

Tradiciju MFF-a dužu od dva desetljeća prekinula je na dvije godine pandemija, pa se u tom periodu jednostavno nametnula ideja o priči kojom bi se ispričalo kako je sve počelo.

Željko Štajcer, Ivana Moškun Štefanac i Kristina Medarić trio je koji je od samih početaka u festivalu, a posljednjih petnaestak godina je i okosnica MFF-a.

U filmu govore o svojim sjećanjima na događanja “iza pozornice”, a zahvaljujući arhivskim snimkama Trend TV-a ovaj film, koji je za MFF isproducirala agencija Midori d.o.o., je pravi podsjetnik što Međunarodni festival folklora predstavlja za promociju svjetske, ali i hrvatske tradicije, kulture i baštine.

Slične objave