Meksiko, Južna Koreja, Ukrajina, otok Guam, Obala Bjelokosti i Kina – zemlje su iz kojih stižu sudionici 22. Međunarodnog festivala folklora 2019.
Svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples predstavit će od 30. lipnja do 6. srpnja u Karlovcu, Ozlju, Samoboru, Dugoj Resi i Ogulinu.
Svjetsku gastronomiju, odnosno jela iz zemalja sudionica, moći će se pak upoznati na 2. Okusima svijeta koji će se kod Glazbenog paviljona održati od 3. do 5. srpnja.

Nešto više do dva tjedna dijeli nas od ovogodišnjeg Međunarodnog festivala folklora (MFF) – vodeće kulturne manifestacije u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Završne pripreme su u tijeku i Karlovac će biti spreman za doček gostiju, njih oko 160.

Ove godine dolaze grupe: Compañia Mexicana de Danza Folklorica iz Mexico Citya, Hwaseong Dance company iz južnokorejske pokrajine Kyounggi, Folklorni ansambl Volynianka iz ukrajinskog Lutska, Inetnon Gefpago iz Meriza na Guamu, grupa Aaninka iz Abidžana s Obale Bjelokosti te Beijing Dance Academy iz Pekinga. Ova potonja grupa, iz Kine, na MFF stiže na dva dana posredstvom Ministarstva kulture RH u okviru zajedničkog projekta Godina kulture i turizma između Hrvatske i Kine. Osim u Karlovcu na otvorenju u nedjelju 30. lipnja i ispred Zorin doma 1. srpnja, bit će ju moguće vidjeti još samo u Ozlju na večernjem koncertu također 1. srpnja.

Otvorenje festivala u nedjelju 30. lipnja započinje u 20 sati tradicionalnim defileom svih grupa od Učeničkog doma, gradskim ulicama do Košarkaškog igrališta Šanac.

Svečano otvorenje u Šancu je u 20:30 sati, a osim spomenutih grupa publici će se predstaviti i domaćin Folklorni ansambl „Matija Gubec” koji je i izvršni organizator Međunarodnog festivala folklora.

MFF 1. srpnja seli u Ozalj. U bajkovitom okruženju atrija tamošnjega Staroga grada nastup počinje u 20:30 sati. Prije toga, od 18:30 sati dio grupa među kojima je i Kina nastupaju i ispred Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu.

U utorak, 2. srpnja po prvi put Međunarodni festival folklora gostuje u Samoboru, od 19 sati. Četvrtak, 4. srpnja rezerviran je za Dugu Resu gdje će koncert biti održan u Amfiteatru, uz prekrasnu rijeku Mrežnicu od 20:30 sati. Toga dana u Karlovcu ispred Zorin doma predstavljanje dijela grupa je u 19:30 sati. U petak, 5. srpnja sudionici odlaze i Grad bajke – Ogulin. Na ljetnoj pozornici Frankopanskog kaštela nastup svjetskih folkloraša je u 20:30 sati. U Karlovcu toga dana predstavljanje jedne grupe od 19:30 sati.

Posljednjega dana, 6. srpnja, 22. Međunarodni festival folklora bit će zatvoren kao što je i otvoren – povorkom svih folkloraša ulicama grada od 20 sati i svečanim zatvaranjem u Šancu od 20:30 kada će publika sve ovogodišnje sudionike zadnji puta pozdraviti. 

Okusi svijeta ove godine traju tri dana i nude dječji, izložbeni i filmski program

Kao posebna poslastica ovogodišnjeg MFF-a, u doslovnom i prenesenom značenju, su 2. Okusi svijeta. Manifestacija posvećena gastronomiji zemalja sudionica Međunarodnog festivala folklora, s prošlogodišnjeg jednog dana sada je produžena na puna tri.

Od 3. do 5. srpnja nepca posjetitelja Karlovca moći će uživati u okusima Meksika, Ukrajine, Južne Koreje, Guama, Obale Bjelokosti i Hrvatske. Tradicionalna jela i pića tih zemalja će pripremati sami gosti. No, ove godine gastro show ima i nadogradnju – dječji, radionički, izložbeni i filmski program.

Sva tri dana, kod karlovačkog Glazbenog paviljona djeca će u programu pod nazivom “Putujemo svijetom” kroz dječju književnost, upoznavanje običaja i tradicije “otputovati” u svaku od zemalja sudionica.

Kulturnu raznolikost dočarat će i filmovi iz Meksika i Južne Koreje u programu Filmovi svijeta. Bit će prikazani kod Zorin doma , u četvrtak 4. i petak 5. srpnja. Interaktivna izložba tradicionalnih instrumenata slikom i zvukom će samo jednim klikom na mobilnom telefonu također odvesti u daleke zemlje. Bit će postavljena duž Šetališta dr. Franje Tuđmana. Sve to upotpunit će nastupi grupa koje će zainteresirane posjetitelje učiti koracima svojih tradicionalnih plesnih pokreta, ali nagradni obiteljski kvizovi. 

Okusi svijeta ugodno su iznenađenje u sklopu Međunarodnog festivala folklora koje će omogućiti još bolju zabavu građanima, ali što je još važnije bolje upoznavanje svjetske tradicije.

Detalje programa potražite u rubrici MFF 2019. ili Okusi svijeta, a sve možete pratiti i na službenoj Facebook stranici i Instagramu.

Slične objave