Manifestacija Zvjezdano ljeto kojom Karlovac slavi svoj rođendan i ove je godine počela u ivanjskoj noći. Nakon što je podignuta zastava Grada kod Gradskog kazališta Zorin dom i koncert održala violončelistica Ana Rucner, fokus je tradicionalno prebačen na obale Kupe i najdugovječniju karlovačku manifestaciju Ivanjski krijes.

Na sredini Banijanskog mosta ekipe Banije i Gaze tradicionalno su povukle uže, a nakon velike po prvi puta uže su povukle i male ekipe, podmlatka iz ova dva kvarta koja dijeli rijeka Kupa. Igrala se i nogometna utakmica, a onda u 22 sata uslijedilo je finale – paljenje Ivanjskih krijesova i vatromet.

Ulazak u ljeto u Karlovcu je uvijek ovako spektakularan i najbolji nagovještaj svega što će se događati naredna tri tjedna, do 13. srpnja i, ove godine, 443. rođendana grada Karlovca.

Deveti Karlovački kazališni festival KAKAFE do 10. srpnja kombinira red predstava red glazbe, a održavat će se ili na Košarkaškom igralištu Šanac ili u Zorin domu.

Nastavlja se i Karlovac Open air Tribute festival. Treće izdanje od 30. lipnja do 2. srpnja u Karlovac dovodi: The Elton Show – Elton John Tribute, Bad Medicine – Bon Jovi Tribute i Lenny Jay – Michael Jackson Tribute.

Naš 23. Međunarodni festival folklora traje od 3. do 9. srpnja, a Okusi svijeta od 6. do 9. srpnja.

Od 5. do 12. srpnja Karlovac je deveti puta domaćin najboljim flautisticama i flautistima jugoistočne Europe na Flautističkoj akademiji. Stižu četiri prve flaute iz četiri vodeće filharmonije jugoistočne Europe: Zagreba, Ljubljane, Beograda i Sarajeva. Održava se u Zorin domu.

Niz je i “manjih” događanja poput Baseballa u Zvijezdi, Okupacije Radićeve, turnira u pikadu, Karlovačke veslačke regate, biciklijade, plesa, glazbe, izložbi, radionica. Detaljan program je na stranici Zvjezdano ljeto.

Vrhunac događanja je 13. srpnja na Trgu bana Josipa Jelačića tj. na Starom placu kada će Karlovcu u čast zaplesati 443. plesna para. Prijave za Rođendanski bal su u tijeku i mjesta, za sad, još uvijek ima. Zvjezdano ljeto u zvjezdanom gradu zatvorit će Petar Grašo koncertom u 21 sat.

Slične objave