Ovaj, 22. Međunarodni festival folklora bit će bolji nego prošle godine.

Obećale su to dopredsjednica festivala i tajnica CIOFF-a Hrvatska Kristina Medarić i koordinatorica i producentica festivala Ivana Moškun Štefanac. Na konferenciji za novinare u Aquatici najavile su program festivala, ali i 2. Okusa, filmova, radionica i izložbe svijeta.

Manifestacijom nevjerojatnog potencijala za turizam nazvao je Međunarodni festival folklora gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Ove godine festival je jedan od stupova trotjednog programa Zvjezdanog ljeta tj. proslave 440. rođendana grada Karlovca.

“Ovo što radi Folklorni ansambl Matija Gubec sa svojom ekipom i gospodinom Štajcerom nema nitko u Hrvatskoj. Rijetko to naglašavamo. To što rade za Karlovac i Karlovačku županiju nadilazi granice grada i županije. Ovakva međunarodni festival je njihova zasluga i bez njih, njijhovog rada i entuzijazma ga ne bi bilo. Festival ovakve razine u Hrvatskoj nitko nema. Zaslužni su ne samo da dovode svijet u Karlovac i Karlovačku županiju nego čine i grad više gradom. Zato neka verbalna zahvala nikada neće biti dovoljna. Međunarodni festival folklora je jedna od naših, domaćih zvijezda”, rekao je gradonačelnik Mandić.

“Donosimo svijet u Karlovac, 22 godine za redom”

Punih šest dana Karlovac i Karlovačka županija bit će u znaku svjetskog folklora.

Medarić je podsjetila da je Međunarodni festival folklora Karlovac certificirani CIOFF-ov festival pod okriljem UNESCO-a.

“Trebamo biti posnosni da je jedan ovakva festival organiziran u Karlovcu jer je osim zagrebačke Smotre folklora, koja je prvenstveno državna smotra izvornog hrvatskog folklora koji ima jedan dio međunarodnih grupa, jedini takav festival u Hrvatskoj.”

Zbog toga svake godine pokušavaju pomnim biranjem grupa nadograditi kvalitetu festivala.

“Moram reći da smo nakon 22 godine postali izbirljivi kod odabira grupa. Cilj nam je građanima svake godine predstaviti grupe sa svih kontinenata”, rekla je Medarić.

Tako ove godine u Karlovac dolaze grupe: iz Afrike Obala Bjelokosti, iz Azije Južna Koreja, iz polinezijskog Tihog oceana otok Guam, jedina grupa iz Europe je Ukrajina (uz domaćina Folklorni ansambl Matija Gubec, koji je idejni kreator ovog festivala).

Kineski show na otvorenju festivala

Svojevrsni kuriozitet ovogodišnjeg festivala je gostovanje grupe iz Kine. U Karlovac stiže na dva dana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, u sklopu Hrvatsko – kineske godine kulture i turizma. Na otvorenju u nedjelju 30. lipnja, kažu MFF-ovci, napravit će pravi kineski show.

“Ovo je je prilika za vidjeti nešto što se u svijetu rijetko viđa. Kineske grupe gotovo nikad ne putuju na međunarodne festivale folklora. Zbog restrikcije ne dobivaju dozvole za gostovanja u kulturne svrhe. Rijetko koje folklorne grupe toga tipa možete vidjeti na festivalima bilo gdje na svijetu. Mi smo jedni od rijetkih, mi i Festival Lent 2019. u Sloveniji s kojima smo terminski usklađeni”, pojasnila je Medarić.

MFF počinje 30. lipnja, a Okusi svijeta 3. srpnja

MFF 2019. otvara se 30. lipnja. U 20 sati povorka sudionika od Učeničkog doma će proći gradskim ulicama do Košarkaškog igrališta Šanac. Tamo će u 20:30 započeti svečano otvorenje festivala. Prvoga dana srpnja MFF seli u bajkoviti Ozalj, 2. srpnja rezerviran je za radni izlet u Samoboru. Tamo će gosti uz upoznavanje grada imati priliku sudjelovati na radionici izrade samoborske Rudarske greblice, a navečer će koncert održati na glavnom gradskom trgu.

U srijedu, 3. srpnja, folkloraši će biti u Karlovcu jer toga dana počinju 2. Okusi svijeta u sklopu kojih je u večernjim satima Gastro show. Glavno jelo uz desert i piće svake zemlje sudionice toga će dana pripremati sami folkloraši. Hrvatske okuse “branit” će grad Samobor, a cijeli show će voditi Sanja Doležal.

Koordinatorica i producentica MFF 2019. Ivana Moškun Štefanac

“Imali smo namjeru prikazati njihova ponajbolja jela, deserte i pića. Da bi do toga došli nije bio lak put jer brojne namirnice nije bilo uopće moguće dostaviti u Hrvatsku, neke dolaze s grupama. Tako nam dolazi jedan važan sastojak pića s otoka Guama, dolazi lišće banane s Obale Bjelokosti i posuda u kojoj se kuha njihovo jelo. Naučit ćemo kako se pije soju, južnokorejsko piće… Zanimljiv program vas očekuje, rekla je Ivana Moškun Štefanac, idejna začetnica Okusa svijeta.

Okusi ostaju otvoreni sve do petka, 5. srpnja. I dok će folkloraši u četvrtak, 4. srpnja i petak 5. srpnja gostovati u Dugoj Resi odnosno Ogulinu, Karlovčani će moći uživati u svjetskim jelima. Nepčanom putu oko svijeta pridružit će se i radionice za djecu u režiji Knjiguljice, ali i filmovi iz Meksika i Južne Koreje te interaktivna izložba instrumenata.

Međunarodni festival folklora 2019. završit će kako je i počeo – povorkom od doma do šanca u Karlovcu 6. srpnja.

Sve detalje programa i sve ostale informacije pratite ovdje na stranici www.mff-karlovac.com te na službenim stranicama MFF-a na društvenim mrežama.

Slične objave