Folklorni ansambl “Volynyanka” iz grada Lutska na 22. MFF-u predstavit će narodne plesove Ukrajine – najveće europske zemlje. Upoznat će hrvatsku publiku i s plesovima Volinske regija. Ona se nalazi na zapadu Ukrajine, na granici s Poljskom i Bjelorusijom.

Ansambl je osnovan 1959., a u njemu danas djeluje 40 amaterskih umjetnika u dobi od 16 godina nadalje. Dinamičnim koreografijama odvest će nas na ukrajinska narodna slavlja kojima je temelj ukrajinski folklor.

Folklorni ansambl “Volynyanka”

O Ukrajini

“Zbog specifičnog zemljopisnog položaja, Ukrajinu kroz povijest često zovu «zemljom moćnih rijeka». Njima je oduvijek povezivala vikinška i ukrajinska plemena, europski skandinavski sjever i toplo Crno more u koje se te moćne rijeke slijevaju. Također ju zovu i «europska žitnica» jer je u velikom obimu blagoslovljena plodnom crnicom. Mnogi europski posjetitelji Ukrajinu stoljećima imenuju melodičnom «zemljom slavuja». U u carskim krugovima Ruskog imperija imenovana je «slavenskom Italijom» zbog svojeg iznimnog doprinosa u razvoju unikatne slavenske kulture.” (izvor: Wikipedia)

Torta Kiev

Od 30. lipnja do 6. srpnja Folklorni ansambl “Volynyanka” predstavit će folklor svoje zemlje u Karlovcu, Ozlju, Samoboru, Dugoj Resi i Ogulinu. A od 3. do 5. srpnja na 2. Okusima svijeta kod karlovačkog Glazbenog paviljona predstavit će i svoju tradicionalnu gastronomiju.

Na Gastro showu 3. srpnja Ukrajinci će kuhati svoje glavno jelo varenyky i salatu vinaigrette, desert tortu Kiev i piće uzvar.

Slasna torta Kiev

Varenyky su knedle formirane poput raviola i punjene pire krumpirom, sirom, mesom, gljivama, kupusom… (u slatkoj varijanti pune se crnom višnjom koje su oduševile npr. Billa Clintona). Uz njih će biti servirana salata vinaigrette koja se sastoji od kuhane mrkve, repe, krastavaca i krumpira te usitnjenog luka i graška.

Torta Kiev s lješnjacima i orasima je pak desert nastao 1956. godine i to, prema neslužbenoj verziji, slučajno. Slastičari u konditorskoj tvornici “Karl Marx” zaboravili su preko noći staviti bjelance za biskvit u frižider. Bjelanjak je fermentirao, a stvar su sljedećeg jutra spasili kuhar Konstantin Nikitovič Petrenko uz pomoć 17-godišnje pomoćnice Nadje Černogor. Nastala ukusna, hrskava torta kojoj malo tko može odoljeti.

Zato je ne propustite na Okusima svijeta u Karlovcu.

Ukrajinci vole nazdravljati, a za novu rundu lupkaju se po vratu

Na meniju će biti i piće uzvar. Tradicionalno je ukrajinsko i napravljeno je od suhog voća i bobica. Njih se ne kuha već prelijeva vrućom vodom i ostavi da odstoje. Servira se mlako kada se, po želji, dodaje med.

Baš poput Hrvata Ukrajinci također vole uživati u alkoholnim pićima. Poznati su po tome da vole nazdravljati, svemu i svakome – prvo za goste pa za domaćine, onda za ukrajinske žene i onda redom za baš sve – ljubav, zdravlje, žene, druženje, susrete… Zadnja zdravica je za konje jer na kraju večeri zdravica s Ukrajincima jedino oni znaju put kući :D.

Ako pak vidite Ukrajince da se lupkaju po vratu, odmah ispod čeljusti, vjerojatno traže još jednu rundu. Priča kaže da je to navika koja datira s početka 19. stoljeća kada je jedan ribar iz Odesse spasio ruske mornare iz tonućeg broda. Za nagradu od cara mogao je tražiti što je htio pa je to i učinio – piti koliko želi u ruskom carstvu. Papir s carevom potvrdom pijani ribar bi često gubio. Car je na kraju odlučio svoj potpis istetovirati mu na vratu. Od tada se i oni bez tetovaže lupnu po vratu za još jedno piće jer, tko zna, možda netko pomisli da je stvarno imaju.


Slične objave